3 outline

Η Κεφαλονιά

Η Κεφαλονιά ή αλλιώς Κεφαλληνία είναι το μεγαλύτερο νησί του Ιονίου, με έκταση 786,6 τ. χλμ.  και ακτογραμμή 254 χλμ. Το μεγάλο νησί του Ιονίου χαρακτηρίζεται από μαγευτικά τοπία, τα οποία συνδυάζουν την άγρια φύση με τις καταγάλανες παραλίες. Συνολικά 16 ακτές του νησιού έχουν βραβευτεί με “Γαλάζια Σημαία” και ανήκουν στις καλύτερες παραλίες της χώρας με το Μύρτο, την Αντίσαμο, τον Μακρύ και Πλατύ Γιαλό, ανάμεσα σε αυτές. Ιδιαίτερη είναι η αρχιτεκτονική η οποία χαρακτηρίζει την Κεφαλονιά, με ενετικές επιρροές και συνδυασμό των παραδοσιακών στοιχείων του νησιού. Ο Αίνος, το ψηλότερο βουνό των Επτανήσων βρίσκεται στην Κεφαλονιά, με την κορυφή του να φτάνει στα 1.628 μέτρα ύψος. Το νησί αποτελείται από τρείς δήμους, τον Δήμο Σάμης, τον Δήμο Αργοστολίου και τον Δήμο Ληξουρίου. Πρωτεύουσα από το 1757 είναι το Αργοστόλι, οπού βρίσκεται η σημαντικής βιοποικιλότητας λιμνοθάλασσα του Κουτάβου. Το νησί είναι ένας από τους βορειότερους τόπους κατοικίας των θαλάσσιων χελωνών καρέτα καρέτα στον κόσμο, δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να δούν από κοντά τα εμβληματικά αυτά πλάσματα και τις φωλιές τους.

Πρόσβαση

Αεροδρόμιο

Η Κεφαλονιά διαθέτει αεροδρόμιο το οποίο συνδέεται με πτήσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Ακτοπλοϊκή Σύνδεση

Το νησί διαθέτει 4 λιμάνια με ακτοπλοΪκές συνδέσεις, το λιμάνι του Πόρου, το λιμάνι της Σάμης, το λιμάνι του Φισκάρδου και το λιμάνι της Πεσσάδας.

Από την ηπειρωτική χώρα

Από το λιμάνι της Πάτρας το πλοίο φτάνει στο λιμάνι της Σάμης. Από το λιμάνι της Κυλλήνης το πλοίο φτάνει στο λιμάνι του Πόρου. Από το λιμάνι του Αστακού Αιτωλοακαρνανίας το πλοίο φτάνει στο λιμάνι της Σάμης.

Από τα νησιά Λευκάδα και Ζάκυνθο

Από το λιμάνι του Αγ. Νικολάου Ζακύνθου το πλοίο φτάνει στο λιμάνι της Πεσσάδας. Από το Νυδρί Λευκάδος το πλοίο φτάνει στο Φισκάρδο.

Εστίαση

terrace

Παραδοσιακή Κουζίνα Κεφαλονιάς

Βασικά τρόφιμα και εμβληματικά εδέσματα

food

Η Κουζίνα της Κεφαλονιάς

Αυθεντικές συνταγές από τετράδια παλαιότερων γενιών εμπνέουν δημιουργίες.

Πολιτισμός

H Κεφαλονιά είναι ένα νησί με πλούσια ιστορία, μέσα στα χρόνια. Σε πολλά σημεία του νησιού έχουν γίνει αρχαιολογικές ανασκαφές, δίνοντας την δυνατότητα στον επισκέπτη να ανακαλύψει χώρους αρχαιολογικού ενδιαφέροντος από διάφορες περιόδους και εποχές.

Κάστρα

​Η Κεφαλονιά, όπως και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου βρίσκοταν επί αιώνες στην κυριαρχία των Ενετών. Πολλά κάστρα χτίστηκαν κατά την περίοδο εκείνη και αξιοποιήθηκαν τα ήδη υπάρχοντα για λόγους στρατηγικής σημασίας.

Μοναστήρια

Για τους λάτρεις του θρησκευτικού τουρισμού και μη, υπάρχουν στο νησί μοναστήρια και ιεροί ναοί τα οποία επισκέπτονται εκατοντάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο.

Ιστορία

Το νησί της Κεφαλονιάς ξεκινά την ιστορία του από την μεσολιθική περίοδο. Μέσα στα χρ’ονια γνώρισε πολλούς επίδοξους κατακτητές και επικοιστές, οι οποίοι διαμόρφωσαν τον σύγχρονο χαρακτήρα του νησιού, με τα πολυπολιτισμικά του στοιχεία.

Μυθολογία

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, οι πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Λέγενες τον 15αι. π.Χ.. Αργότερα η Κεφαλονιά εποικίστηκε από τον Πτερέλαο, ο οποίος ήταν γιός του Τάριου και εγγονό του θεού Ποσειδώνα. Στους πρώτους κατοίκους του νησιού δόθηκε η ονομασία Τάφιοι ή Τηλεβόες, οι οποίοι είχαν καταγωγή από την Ακαρνανία και ανέπτυξαν πειρατικές δράσεις στην Κεφαλονιά αλλά και στο Μεγανήσι, όπου κατοίκησαν για ένα διάστημα. Σε μια εκστρατεία για την κατάληψη του νησιού, ο Βασιλιάς των Θηβαίων νίκησε τον Πτερέλαο και έδωσε το νησί ως ανταμοιβή στον Αθηναίο μυθικό ήρωα Κέφαλο, από τον οποίο προήλθε και η τωρινή ονομασία του νησιού. Έχει γίνει αναφορά του νησιού και ως Τετράπολις από τα ονόματα των τεσσάρων γιών του βασιλιά Κέφαλου: τον Κράνιο, τον Παλέα, τον Πρόννησο και τον Σάμο. Η Πάλη (σημερινή Παλλική), ήταν χτισμένη στο λόφο Ντούρι και περιλάμβανε ολόκληρη τη δυτική χερσόνησο του νησιού. Η Κράνη ήταν χτισμένη στην λιμβοθάλασσα του Κουτάβου και σήμερα ακόμα διατηρο'υνται 'ιχνη από τα Κυκλώπεια τείχη.

Αρχαιότητα

Στην μεσολιθική εποχή εμφανίζονται τα πρώτα ίχνη ανθρώπινης παρουσίας στο νησί της Κεφαλονιάς. Την Μυκηναϊκή Εποχή το νησί γνώρισε μεγάλη ακμή, γεγονός το οποίο καταδεικνύουν τα μυκηναϊκά νεκροταφεία και κατάλοιπα οικισμών σε πολλές περιοχές του νησιού. Οι Κεφαλληνιοι συμμετείχαν στην μάχη των Πλαταιών, στην ναυμαχία των Κορινθίων ενταντίων των Κερκυραίων και τάχθηκαν στο πλευρό της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο.

Ρωμαϊκή κυριαρχία

Το 187 π.Χ. ξεκίνησε η Ρωμαϊκή κυριαρχία στο νησί, από τον Ρωμαίο ύπατο Μάρκο Φούλβιο Νονβιβίωρ. Ιδρύθηκε η πόλη 'Πάνορμος' (σημερινό Φισκάρδο) και ανοικοδομήθηκε η Σάμη, αυτά μαζί με άλλες ενέργειες έφεραν ανάκαμψη και ευημερία στο νησί. Στην Κεφαλονιά διατηρούνται μνημεία της Ρωμαϊκής Εποχής.

Βυζαντινή κυριαρχία

Το 395 μ.Χ. με την διαίρεση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, η Κεφαλονιά ανήκει στην Βυζαντινή αυτοκρατορία. Το νησί είχε σημαντικό ρόλο στην άμυνα του Βυζαντίου με την αντιμετώπιση πολλών πειρατικών επιθέσεων από τα παράλια της Αφρικής. Το 1085 ο Ροβέρδος Γυισκάρδος, ηγεμόνας της Κάτω Ιταλίας και της Σικελίας προσπάθησε να καταλάβει την Κεφαλονιά χωρίς επιτυχία.

Φραγκοκρατία και Ενετοκρατία

Στα τέλη του 12 ου αιώνα, με την παρακμή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας η Κεφαλονιά πέρασε στα χέρια διάφορων Φράγκων ηγεμόνων. Υπήρξαν ανά καιρούς οθωμανικές κατακτήσεις, οι οποίες δεν κατάφεραν να επηρεάσουν το νησί πολιτισμικά. Για περίπου τρεις αιώνες η Κεφαλονιά ήταν στην κατοχή των Βενετών, από τους οποίους προέρχονται πολλά στοιχεία του χαρακτήρα του νησιού. Οι Βενετοί έκαναν πολλά έργα και δημιούργησαν υποδομές για την ανάπτυξη του εμπορίου.

Αγγλοκρατία και Ένωση με την Ελλάδα

Το 1809 η Βρετανία καταλαμβάνει την Κεφαλονιά. Κατά την διάρκεια της Αγγλοκρατίας υπήρξαν διοικητική ανασυγκράτηση, πρόοδος στην εκπαίδευση και έργα υποδομής. Η ελληνική επανάσταση του 1821 μεγάλωσε την επιθυμία των επτανήσιων να ενωθούν με την Ελλάδα, παρόλα τα εμπόδια της βρετανικής διοίκησης. Το ριζοσπαστικό κίνημα έφερε τελικά αποτέλεσμα και το 1864 η Κεφαλονιά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου ενώθηκαν με την Ελλάδα.

Δραστηριότητες

Water Sports

Σε πολλές από τις παραλίες του νησιού υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής σε ατομικά ή ομαδικά water sports.

Boat Tours

Από όλα τα λιμάνια του νησιού ξεκινούν καθημερινά κατά την διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου πολλά σκάφη, τα οποία πραγματοποιούν ημερήσιες εκδρομές στις παραλίες του νησιού και επισκέψεις στα γύρω νησιά.

Πανηγύρια

Κατα την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται στο νησί πανηγύρια με πολύ φαγητό, κέφι και χορό.

Wineries & Vineyards (tours)

Κατα την διάρκεια του καλοκαιριού πραγματοποιούνται στο νησί πανηγύρια με πολύ φαγητό, κέφι και χορό.

  • Orealios
  • Petrakopoulos Wines
  • Sarris Winery
  • Gentilini Winery and Vineyards
  • Divino Wines and Vinegar
  • Haritatos Vineyard
  • Domaine Foivos
  • Sclavos Wines
amenities 1
amenities 3
amenities 5
amenities 6 1
amenities 2
amenities 4
Kerkira

Κέρκυρα

Zakinthos

Ζάκυνθος

Kefalonia

Κεφαλονιά

Lefkada

Λευκάδα

Ithaca

Ιθάκη

Paxoi

Παξοί

Meganisi

Μεγανήσι

previous arrow
next arrow
el
Μετάβαση στο περιεχόμενο